Winnaars fotowedstrijd

1e prijs: BMX’er – Jan van der Pennen

Juryrapport:

Tilburg kent een rijke urban sports scene. Ook in het Spoorpark is er alle ruimte om deze relatief jonge sport te beoefenen en te bewonderen. Dat komt erg goed naar voren in dit perfect getimede en technisch perfect uitgevoerde beeld. De BMX’er hangt even stil, op het hoogste punt van zijn sprong. De concentratie in zijn ogen toont hoe hij bezig is met de landing. Zijn zelfverzekerdheid geeft weg dat het met die landing waarschijnlijk wel goed gekomen is. Het beeld is perfect gekaderd. De jongen zit perfect ingeklemd tussen de bomen links en de paal rechts. Het zorgt bovendien voor een fijne balans tussen horizontale en verticale lijnen, die het dynamische karakter van deze sport benadrukken. Interessant detail is de minispeaker die het langste de zwaartekracht weet te trotseren, die prachtig opvalt in de milde blauwe lucht van het voorjaar. Een treffend beeld van een subcultuur die het stadse leven laat zien.

2e prijs (gedeeld): Hogeschool voor de Kunsten – Geri van den Boom

Juryrapport:

Tilburg staat in Nederland niet direct bekend als grote culturele stad. Toch heeft Tilburg op dit vlak heel wat te bieden – denk aan de musea, de 013 en het feit dat er vele opleidingen rondom kunst en cultuur te vinden zijn in de stad. Tilburg is van oudsher echt een stad van en voor makers. Met dit beeld laat de fotograaf op treffende wijze zien dat kunst, cultuur en Tilburg wel degelijk aan elkaar verbonden zijn, het is wel zaak om er even goed naar te kijken. Het is gelukt het gebouw de werkelijkheid te laten ontstijgen en als het ware de kijker uit te dagen om het mysterie te ontdekken. Het lijnenspel is erg dynamisch, maar toch heerst er rust in de foto doordat elk element op de juiste plek staat. De figuren in het midden geven dimensie aan het beeld en zorgen voor een ankerpunt in de foto. Een foto waarvan de jury zich goed kan voorstellen dat het als uithangbord kan fungeren om Tilburgs culture kant aan de wereld te tonen.

2e prijs (gedeeld): Containerterminal – Willy van den Boer

Juryrapport:

Een foto van een plek in de stad, die veel mensen – zowel zij die de stad niet kennen als echte ras Tilburgers – niet direct met Tilburg zullen associëren. En toch is het een van dé moderne succes story’s van de stad. In directe verbinding met de grote broer in Rotterdam wordt hier via de binnenvaart het Europese achterland voorzien van allerlei producten. Zoals met misschien wel (te) veel Tilburgse successen is dit stukje stad wat onderbelicht, een beetje verborgen en misschien niet direct aan schoonheid verbonden. Toch is de fotograaf erin geslaagd er een esthetisch mooi beeld te maken. Het zachte zonlicht benadrukt de veelkleurigheid van de containers en het perfect spiegelende water geeft een enorme ruimtelijkheid. De rust en de heldere structuur van de compositie verzachten het ruwe industriële karakter van deze plek en verstillen de dynamiek die hier normaal gaande is. Hopelijk inspireert dit beeld de Tilburgers om een keer te gaan wandelen of fietsen langs het kanaal in Loven om ook dit stukje stad wat beter te ontdekken.

kopiëren is niet toegestaan